Voorlichting Jongeren en Geld

In de kop van Noord-Holland geven de algemeen maatschappelijk werkers van MEE & de Wering voorlichtingen aan jongeren over geld; Jongeren en Geld. De voorlichting wordt vooral gegeven op (middelbare) scholen en ROC’s en is preventief van aard. Het is een laagdrempelige methode die vooral gericht is op bewustwordingsprocessen bij jongeren.

Leren omgaan met geld
Een preventieve aanpak vinden wij als MEE & de Wering belangrijk, wanneer het gaat om het leren omgaan met geld en financiële zaken. Deze voorlichtingen geven wij vooral op diverse scholengemeenschappen en onderwijsinstellingen. Denk aan voortgezet onderwijs, ROC beroepsonderwijs (alle niveaus). Elke voorlichting passen we op maat en niveau aan.

Omdat de voorlichting maatwerk is, kunnen we het programma aanpassen aan de wisselende doelgroepen en leerniveaus van de jongeren. Daardoor is deze ook heel geschikt om aan te bieden aan jongeren in jongerencentra en opvanghuizen.

Inhoud en doel van voorlichting
De voorlichting bestaat uit een lesprogramma van één uur met verschillende korte interactieve opdrachten. Dit doen wij om het concentratievermogen van de jongeren zo optimaal te kunnen benutten en bevorderen.

De voorlichting heeft als doel de jongeren bewust maken van hun financiële houding en het omgaan met geld, hun financiële mogelijkheden en onmogelijkheden en de invloed van geld. Daardoor komen de eventuele financiële problemen van de toekomst ook aan bod. Er wordt dan ook informatie gegeven over (het voorkomen van) schulden en het vinden van oplossingen en zo nodig hulp zoeken.

Wij gaan middels de voorlichting in op bewustwordingsvragen om zo mogelijk gedragsverandering bij de jongeren te kunnen bewerkstelligen. Voor de jongeren in de leeftijd van 17 á 18 jaar behandelen we ook het onderwerpen die te maken hebben met zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid, zoals de wet- en regelgeving van DUO (studiefinanciering), het zelfstandig gaan wonen en de kosten hiervan, wat te doen als er problemen ontstaan, en wat kan er dan gebeuren en de mogelijkheden voor de toekomst voor wat betreft aanvragen van voorzieningen.

Reacties op voorlichting
De reacties van jongeren en docenten/begeleiders zijn positief. Enkele voorbeeldreacties van de docenten/begeleiders:
  • “De jongeren komen na de voorlichting naar me toe met vragen, mooi om te zien dat ze meer bij geldzaken stil staan.”
  • “De voorlichting geeft veel informatie waar de klassen echt wat mee kunnen. Dank!”
Jongeren:
  • “Ik ga uitzoeken waar ik recht op heb als ik straks 18 jaar word.”
  • “Ik ga met m’n ouders praten over geldzaken en de toekomst.”
  • “Ik ga niet meer in de kantine iets kopen maar neem eten van huis mee.”
Daarnaast zien we dat jongeren zich vaker aanmelden bij MEE & de Wering met een hulpvraag gericht op geldzaken, na het volgen van de voorlichting.

Aanmelden en meer informatie
Kent u binnen uw netwerk groepen jongeren die graag gebruik willen maken van deze voorlichting? Of wilt u deze voorlichting door ons laten aanbieden? Voor aanmelden en meer informatie kunt u contant nemen met maatschappelijk werker Frieda Brücher via f.brucher@meewering.nl.
 
 
Contact MEE & de Wering
...